A lúdtalp

Gyógyítható Lábbetegségek

A lúdtalp

 

A lúdtalp kialakulásáról, lehetséges szövődményeiről és a kezelés menetéről kérdeztük

Ördög Zsuzsannát a Betét Gyógycipő Készítő Kft. minőségirányítási vezetőjét

– Manapság sokat hallani azt a tényt, hogy a lúdtalp népbetegséggé vált.

Mi lehet ennek az oka?

– Az evolúció során az emberi láb úgy fejlődött, hogy lehetővé tegye az egyenetlen talajon való járást. A lábat alkotó csontok, izmok és izületek állandó alkalmazkodásra voltak késztetve, mely folyamatosan formában tartotta a lábat.Napjainkban az egyenletes, sima talajon való járás valamint a folyamatos cipőhasználat ellustítja a lábat, a boltozat-tartó izomzat elgyengül. Ez a folyamat a lúdtalp kialakulásához vezet.

– Sokan élünk együtt vele, mégsem tekintjük betegségnek. Az elhanyagolt lúdtalp milyen szövődményekhez vezethet?

– A kezeletlen lúdtalp következménye lehet hát- és derékfájás, izomfájdalom és fáradtság. Cukorbetegek esetén különösen veszélyes a lúdtalp a diabétesz szövődményeként kialakuló neuropathia miatt.

– Mikor kell orvoshoz forduljunk?

– Nagyon fontos, hogy a lúdtalp felismerésekor minél hamarabb forduljunk szakemberhez! Célszerű még időben elkezdeni a kezelését, hogy a további állapot-romlást megelőzzük. Ortopédiai lábvizsgálatunk segítséget nyújt a hatékony kezelés kiválasztásában.

– Milyen a jó lúdtalpbetét?

– Az igazán jó lúdtalpbetétet ortopéd cipész vagy műszerész szakemberek készítik. Ők mintát vesznek a talpról és a láb-minta alapján készítik el egyénre szabottan a betétet.

– Gyermekek esetében mit tehet a szülő, hogy megelőzze a lúdtalp kialakulását?

– A szülők feladata, hogy rendszeres lábtornára szoktassák a kicsiket, valamint cipővásárlásnál ügyeljenek arra, hogy a cipő, járás közben is tudja tornáztatni a lábat: ezt a gyártók a puha, rugalmas talppal és az előrevezetett, ún. szupináló, sarokkal oldják meg. Ortopédiai lábvizsgálatunk során tanácsot adunk a jó cipő kiválasztásához és a gyermekláb tornához.

– Sportoláskor használjunk-e lúdtalpbetétet?

– Bizonyos sportoknál kifejezetten célszerű a betét használata. A sícipők belseje például gyakran túl mély és túl bő. Ezért a láb a síelés alatt folyamatosan „kapaszkodik”. Egy jól megválasztott betét azonban segítséget nyújthat a láb alátámasztásában. Így a talpi izmok görcsössége megszűnik.

Az ortopédiai lábvizsgálatunkon készített leletek alapján az ortopéd cipész szakember el tudja készíteni a lúdtalp kezeléséhez szükséges lúdtalpbetétet vagy cipőt.