Jogosultságok

TÁJÉKOZTATÓ  AZ OEP VÉNYRE  RENDELHETŐ ORTOPÉD CIPŐK , LÚDTALPBETÉTEK FELÍRHATÓSÁGÁRÓL 

KÖZGYÓGY igazolvánnyal , valamint ÜZEMI BALESET vagy HADIROKKANT jogosultsággal OEP vényre rendelt ortopéd cipők támogatása 100% . Ilyen jogcímen rendelt egyedi méretvétel alapján gyártott gyógyászati segédeszközökért térítési díjat nem kell fizetni . Az ortopéd cipő a közgyógy igazolvánnyal rendelkezők gyógyszer keretét nem terheli.

Részletes tájékoztató elérhető a NEAK honlapján :  https://sejk.neak.gov.hu/content.php?s=catalog&portallang=hu

 

2011.02.01.       Érvényes : 2011. február 01.-tól beváltott (rendelt)  gyógyászati segédeszközök esetén

Részletes tájékoztató letöltése PDF formátumban.

 

Változások 34/2010. EÜM

– Az eddigi ortopédcipő kategóriák új termékek helyettesítésével megszűnnek.

Új ortopéd cipő kategóriák:

– C-0 Párja cipő másik lábra (korábbi: C-11 )

– C-1 Ortopéd cipő deformált lábra (korábbi:C-13)

– C-2 Ortopéd cipő erősen deformált lábra (korábbi:C-21 , C-12)

– C-3 Ortopéd cipő csonkolt vagy rövidült végtagra (korábbi: C-14 , C-31 , C-32)

– C-4 Ortopéd cipő erősen deformált és rövidült végtagra (korábbi: C-41 , C-42)

– C-5 Ortopéd cipő neoropátiás láb ellátására (Korábbi C-50 teljesen megszűnt, a jelenlegi a korábbi C-51-es cipővel azonos)

– Az új cipőtípusok ára funkcionális alaptartozékként tartalmazza az eddigi cipőtartozékok jelentős részét .

– A korábbi C-60 „Ortopédcipő gyermekeknek” kategória megszűnt. Az indikáció szerinti emelt (kihordási idő 6 hónap) indikációs csoportba tartozó ortopéd cipővel kell ellátni 16 év alatti gyermeket!

– C-1 Ortopédcipő deformált lábra kivételével az összes ortopédcipő rendelés jogcíme lehet

NORMATÍV (kihordási idő 12 hónap ) vagy EMELT (kihordási idő: 6 hónap)

EMELT jogcímen a következő esetekben rendelhető ortopédcipő:

járóképes beteg alsóvégtag-paralysise esetén

súlyos paresise esetén

16 év alatti beteg esetén

– C-0 , C-3 és C-4 ortopéd cipőkből kihordási időre maximálisan 1 db. rendelhető . Az összes többi cipőből 2 db.

– Új cipőtartozékok kerültek bevezetésre

– Minden új ortopédcipő és cipőtartozék rendelhető Közgyógy jogcímen.

– A jelenlegi cipőtípusokkal felírt OEP vényeket 2010. május 31.-ig lehet beváltani az ortopédcipő készítő vállalkozásoknál. A

34/2010. EüM rendelet hatályba lépést követően , 2010. június 01.-től kizárólag az új cipőtípusokra felírt OEP vényeket lehet beváltani .

– Ambuláns lap csatolása: az orvos által szükségesnek tartott speciális korrekciók megjelölésével a gyártó kapjon információt a beteg részére készítendő ortopéd cipő gyártására az ambuláns lapon. Kérjük az orvosokat tájékoztassák a betegeket, hogy az ambuláns lapot hozzák magukkal az ortopédcipő méretvételre.

Változások 20/2010. NEFMI

– Az orvosnak a gyógyászati segédeszköz rendelésekor a beteget tájékoztatnia kell a Gtv. 44. §-ában foglaltakon túl a gyógyászati segédeszköz kihordási idejéről, rendeltetéséről, a társadalombiztosítási támogatás mértékéről, összegéről, a beteg által fizetendő összegről, illetve a vénybeváltás 90 napos határidejéről.

– A vény a kiállítástól számított 90 napig, méltányossági kérelem alapján támogatott gyógyászati segédeszköz esetében az engedély jogerőre emelkedésétől számított 90 napig váltható be.

– (A vény alapján akkor számolható el társadalombiztosítási támogatás, amennyiben:)

„b) kiállításának és az eszköz kiadásának dátuma között legfeljebb 150 nap telt el sorozatgyártású és adaptív gyógyászati segédeszköz esetében;

  1. c) kiállításának és az eszköz kiadásának dátuma között legfeljebb 180 nap telt el egyedi méretvétel alapján készült gyógyászati segédeszköz esetében.”

Ortopéd cipők és cipőtartozékok szakképesítési követelmény :

ortopédia-traumatológia,

ortopédia,

fizikális medicina és rehabilitációs orvoslás

– C-5 Ortopéd cipő neuropátiás láb ellátására Indikáció: Kialakult angiopathia vagy olyan fokú neuropathia esetén, ahol a 128-as rezgésszámú hangvillával kimutatottan a 8 fokozatú skálán belül 5-ös érték alatti a beteg vibrációs érzésküszöbe vagy a lábon seb, fekély, vagy Compartman szindróma vagy Charcot-láb alakult ki. Gördülő talppal, speciális lábortézissel, amennyiben a végtaghossz különbsége nem haladja meg a 1,5 cm-t.

– b) 2. mellékletével megállapított 18. számú mellékletben foglaltakat 2011. február 1-jétõl kell alkalmazni. Az R. Mód. hatálybalépését megelõzõ napon hatályos 10. számú mellékletben foglaltakat 2011. január 31-ig kell alkalmazni.

– J-11 Bayer rugó cipőbe épített jogcíme : NORMATÍV kihordási idő : 6 hónapra csökkent

– Jt-11 kengyel EÜ KIEMELT jogcímen is rendelhető 90%-os támogatással 6 hónapos kihordási idővel

A Diabéteszes Cipő rendeltetése, rendelhetősége

Miért elengedhetetlen a diabéteszes láb védelme?

A cukorbetegség következtében a szervezet egésze, így a láb is fokozottabb védelmet igényel. A betegség következtében ugyanis idegrendszeri károsodás –neuropátia-, valamint érszűkület léphet fel. Ezek következtében a láb és a talpi rész különös veszélynek vannak kitéve, hiszen testünk súlyát egy életen át lábaink viselik.

Az előrehaladó diabétesz valamint a gyengülő idegi szabályozás következtében az izommunka csökken, ennek eredményeként a lábcsontok olyan idegeket, ereket terhelhetnek meg, melyek fájdalmassá válhatnak, továbbá az érzékeny talpi bőrt is kisebesíthetik.

A kisebesedett talprész gyógyulási ideje a cukorbetegség következtében megnő, a seb könnyen fekélyessé válhat. A fekély azonban amilyen könnyen kialakul, olyan nehezen gyógyítható. Az elhanyagolt talpi sebek ezért magas kockázati tényezőként szerepelnek a diabétesz miatt végzett végtagcsonkoló műtéteknél. 

Milyen eszközök segítik a megelőzést és a kezelést?

Diabéteszes cipő:

melynek elsődleges funkciója: a láb védelme, a lábra nehezedő nyomás kiegyenlítése a gördítés elősegítése által. A diabéteszes cipő egyedi méret alapján készül és mindenkor magában foglal egy speciális Total Contact talpbetétet valamint egy erős gördülőtalpat.

Rendelhetősége:

évente (12 hónap a vényfelírástól számítva) egyszer egy pár cipő rendelhető az ortopéd orvos által felírt recept alapján.

Diabéteszes Total contact talpbetét:

a diabétesz-betét többrétegű, speciális habanyagból készül, elsődleges funkciója a járás során keletkező mikro-rezgések csökkentése, a láb talpi részének nyomáskiegyenlítése.

Hogyan rendelhető diabéteszes cipő, milyen vizsgálatok szükségesek?

A diabéteszes cipő megrendeléséhez szükséges orvosi receptet (a cipő természetesen privát alapon, recept nélkül is megrendelhető) ortopéd szakorvos írja fel. A cipőfelíráshoz szüksége van egy megelőző láb-vizsgálatra, melyet a diabetológián végeznek.

Cukorbetegek részére mindkét szakvizsgálatot térítésmentesen végzik a Király Egészség Centrumban. Cím: 1077 Budapest, Király u. 89. Előzetes bejelentkezés szükséges.

Bejelentkezés: (06 1) 469-1031

 

 A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT .